2017-01-15

Balatoni fagyhalál

Január eleje az igazán durva hidegekről szól. Nem volt ritka az országban akár a -20 fokos rekord hideg, a - hogy is mondták ? - fagyzugos területeken. Érkezett innen-onnan egy két fotó, a különlegesen szép balatoni jegesedésről. Mi is szeretjük a szépet, s mert feleségemnek friss jogsival vezetni kell minél többet, már vettük is az irányt, egy kis tájfotózásra a Balatonhoz. Tihanyt céloztuk meg, oda is értünk igen jó tempóban. Egy ebéddel kezdtünk a Kakas csárdában, bár ne tettük volna ! Problémát jelentett nekik ehetőre elkészíteni egy húslevest, de az sem jött össze, hogy a halk, és tiszteletteljes reklamációt kulturáltan fogadják ! A rántott hús jól sikerült, izgultam is értük ... lementünk a Balaton partra hogy meglőhessük a telet magát. Sajnos egy szerencsétlen padkára felállás miatt tettünk egy kicsípést a jobb első kerékbe, mely lassan ereszteni kezdett. Emiatt a gyönyörű belső tó körüli fotós séta elmaradt. Irány a Balatonfüredi Mol benzinkút, ahol kellemes vendéglátás keretében egy mobilgumis sietett segítségünkre. Elveszítettünk két órát, de a naplementét a mólóról így is megcsodálhattuk. Nagyon-nagyon hideg volt. -13 fokban és metsző szélben zártuk a napot, estére részemről már komoly lázzal, melynek folyománya egy erős, egy hetes betegség lett. Feleségem oly hűséges, hogy Ő is követett engem. Kincső nagyon jól bírta ! Mégsem tudom teljes mértékben a Balatonra fogni a történteket, mert már a szombatot megelőzően is alakult a jó kis hörgőgyulladás. Egy biztos, csodás a jeges Balaton, s az ott született képeket szeretném most megosztani az olvasóval.


 Pont itt sikerült fürdeni nyáron hajnali 03:00-kor júliusban

 Akkor 38 fokos nappal, most -10 fok és metsző szél

 Csodálatos jégpagoda

 Hideg volt ...


A fentebb leírt kis kaland és kitérő után a Balatonfüredi mólóhoz és hajókikötőhöz siettünk. Csodálatos táj ez. Érzékelhető a tél nyugodt csendje, a pezsgő nyári kavalkád utáni megpihenés. Gyönyörű színek és formák fogadtak minket, és a sirályok, récék éhes kunyerálása, még kedvesebbé tették a zord, szeles hideget.



 Jégbe fagyott minden

 Geometria

 A Tőkés récék egykedvűen sétálgattak a jégen

 Viharsirály

 És az ő csodálatos röpte

 Danka sirályból rengeteget láthattunk

 Fékszárnyak kiengedve

Összefagyott jégtáblák

A lemenő nap fényei kelet felé világítanak
Partszakasz

Kezdődik !!!

Surló-fények hasaltak a jégre

Fogynak a fények
Állóban érvényesül a látvány !

Ki bír megállni az exponálással ?

 Végjáték



A hideg, a szél, és a kisebb szerencsétlenség ellenére is azt kell mondanom, hogy szép látványban nem volt hiány. Nagy örömömre szolgál, hogy ezeket a fényképekbe zárt gyönyörű pillanatokat jó volt hazahozni, s megosztani itt is. Eltesszük, és szeretettel őrizzük. Fejet hajtunk a természet előtt, ahogy a nyári meleghez képest, közel 50 fokkal képes lejjebb hűteni a levegőt, és a kavalkád, nyüzsgését, ilyen erővel tudja csendbe, hidegbe, jégbe fojtani. Becsüljük meg ezeket a pillanatokat, minden évszak gyönyörűségét, és óvjuk, védjük meg ezt a csodát !